Jak jíst červené maso, aniž byste onemocněli rakovinou tlustého střeva?

Úplně jednoduše, jezte ho, ale nekuřte u toho jednu za druhou.

Čas od času bulvárem prolétne opravdový výživový ŠPEK, za který se chytí miliony lidí. A jak tomu většinou bývá, dost lidí věří tomu, že když to dávali v televizních novinách na Nově, pak to musí být pravda.

Tentokrát se jednalo o konzumaci masa ve vztahu k onemocnění rakovinou tlustého střeva. Abych nešel do důsledku a dlouze vás nenudil citacemi ze studií, výsledek výzkumu byl, že s rostoucí konzumací červeného masa, roste také pravděpodobnost onemocněním rakovinou tlustého střeva.

Tato studie se okamžitě dostala do hledáčku bulváru, který ji rozprsknul po celém internetu. Už ale zapomněli zmínit, že po vydání studie byli její autoři kontaktováni odborníky z celého světa, aby svoje stanovisko přehodnotili. Proč, ptáte se?

Důvod vám vysvětlím na jednoduchém příkladu. Představte si dvě statistiky, které mají velmi podobný průběh. Dejme tomu množství snězené zmrzliny v průběhu roku a počet utopených lidí. Když se podíváte na trend obou křivek, pak zjistíte, že během července a srpna se dramaticky zvýšila spotřeba zmrzliny a zároveň i úmrtí v důsledku utonutí. Co z toho můžeme vysledovat? Že lidé, kteří jedli zmrzlinu na lodičce z ní díky přejezení a zmražení mozku vypadli a utonuli. Je to tak?

Jasně, že není. A stejně tak se nedá srovnávat množství konzumovaného masa s výskytem rakoviny tlustého střeva. Jelikož je tu opravdu velké množství vedlejších faktorů, které mohou mít vliv.

Pojďme některé z nich zmínit.

  • Lidé, kteří konzumují více červeného masa jí obecně méně zeleniny.
  • Lidé, kteří konzumují více červeného masa také většinou nezajímá zdravý životní styl a kouří.
  • Lidé, kteří konzumují více červeného masa mohou konzumovat také připálené maso z grilu a uzeniny ve kterých se nachází polyaromatické uhlohydráty (čti spálené maso) a ty jsou skutečně možným spouštěčem rakovinného bujení.
  • Lidé, kteří konzumují více červenéh masa většinou nemají dostatek pohybu a necvičí (vyjma kulturistů).

Shrnutí

Nemůžeme jasně tvrdit, že konzumace červeného masa přímo způsobuje rakovinu i přes to, že výskyt rakoviny bývá častější u lidí, kteří to z jeho konzumací přehánějí. Na obranu masožravců musím uvézt, že lidé, kteří nekonzumují maso vůbec, nežijí statisticky déle, než lidé, kteří si masa užívají v rozumné míře.

 

Tip pro vás

Pokud se budete pravidelně hýbat a cvičit, nebudete kouřit, budete jíst dostatek zeleniny a ovoce a nebudete pálit maso na uhel, pak si v klidu sem tam pochutnejte na svém milovaném steaku s pepřovou omáčkou!

Pokud se vám můj přístup ke stravování líbí a potřebujete shodit nějaká přebytečná kila, aniž byste se museli vzdát všech svých oblíbených potravin, pak mě můžete kontaktovat ve formuláři pod článkem. 

Mám zájem o konzultaci zdarma

FacebookYouTubeInstagramLinkedIn